Bommenee - Zonnemaire


Tot 1687 was Bommenede een Hollanse enclave in Zeeland. Gedrukte bronnen spreken over de ramp van 26 januari 1682: de zeedijk van Nataars breekt door, waarna drie grote gaten in de binnendijk van Bommenede zijn geslagen waardoor het dorp en de polders onderlopen. Het polderbestuur en de bewoners vragen om hulp via een schrijven aan de Rekenkamer van Holland: “ Geven seer ootmoedelijk te kennen Dijckgraaf, geswoorens ende alle de gemeynte van Bommenede hoe dat Godt Almachtig haar door rechtveerdige straffe heeft besocht met het innuderen van der selver landerijen, omwayen van huysen, verdrencken van menschen en vee ............”. De gevraagde hulp blijft uit.
Dat de dijken niet hersteld zijn is voor een groot deel een kwestie van financiĆ«n geweest. De Staten van Holland besluiten in 1683 geen gelden meer te bestemmen voor herstel van haar afgelegen enclave in Zeeland.
Dit betekent het einde van het havenplaatsje, dat toen ook nog niet nog niet onbewoonbaar was. Pas eind 1684 zijn de laatste bewoners (circa 19 gezinnen)uit het dorp vertrokken. In 1687 wordt Bommenede met de omliggende polders overgedragen aan de provincie Zeeland.
Het huidige Zonnemaire een vereniging is van Zonnemaire en van Bommenede en Bloois. De laatste was op haar beurt een samenvoeging in 1812 van de voormalige; heerlijkheden Bloois (polder Bloois en Oud-Bommenede) en Bommenede dat bestond uit de polders Nieuw-Nataars, Nieuw-Bommenede, Kijkuit en Borrenbrood.
Tekst: N.A. Delst, 2009
Merk op dat de S op de paal gedraaid staat, of het een grapje of een fout is zullen we nooit weten. Op de andere kant van de paal staat: "GROND VAN BOMMENE". KAART